środa, 14 lipca 2010

PIEROGI Z MIĘSEM


Pierogi to jeden z moich ulubionych obiadów, szczególnie te zrobione przez mamę. Jedyne, których nie lubię to z ziemniakami- 'ruskie'. Nareszcie sama nauczyłam się robić pyszne pierożki. :) wyszła ich ogromna ilość :D na około 3 dni dla czteroosobowej, bardzo głodnej rodziny :D



Składniki na ciasto:
-4 szklanki mąki
-kilka łyżeczek soli
-wrząca woda- tyle, ile będzie potrzeba, by uzyskać gładką masę

Składniki na farsz:
-dwa spore kawałki mięsa wołowego
-2 cebule
-włoszczyzna
-sól
-olej- do smażenia


Najpierw ugotuj mięso na wywarze z warzyw, a cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Po wystygnięciu mięsa przemiel go maszynką razem z cebulą i odstaw.
Mąkę, sól i wodę mieszaj, aż powstanie gładka masa, odstaw ją na godzinę przykrytą ściereczką. Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkuj kawałki ciasta na dosyć cienkie płaty i wycinaj kółka szklanką o średnicy około 7cm. Nakładaj łyżką farsz i zlepiaj boki, a następnie w miejscu zlepień zrób wgłębienia widelcem :) Wrzucaj pierogi do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 5 minut. Podawaj ze skwarkami :)

1 komentarz:

  1. Marto, ja też kiedyś (jeszcze całkiem niedawno ;)) nie lubiłam ruskich, a teraz za nimi przepadam! :) Aktualnie królują u mnie pierogi z jagodami i truskawkami, ale takimi z mięsem też bym nie pogardziła - nawet w taki upał :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń