wtorek, 27 lipca 2010

NALEŚNIKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I JAGODAMI


Naleśniki- mogłyby się wydawać banalne, ale musiały znaleźć miejsce na moim blogu. Kiedyś bardzo często je jadłam. Ulubiona potrawa większości dzieci, ale z pewnością też dorosłych. Stosując się do moich zasad żywieniowych, nie jadłam ich, ale wszystkim bardzo smakowały. Podaję mniej-więcej proporcje, gdyż robiłyśmy z mamą 'na oko'. Z przepisu wyszło 13 dużych naleśników.



Składniki:
-1 litr mleka
-około 1,5 szklanki mąki
-2 jajka
-saszetka cukru waniliowego
-łyżka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-olej do smażenia

Ponadto:
-jagody (lub maliny, jeżyny, truskawki, brzoskwinie- jak kto woli)
-bita śmietana



Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mieszamy ze sobą wszystkie składniki, roztrzepujemy jajko (mąki podałam bardzo w przybliżeniu- po prostu tyle, by ciasto zyskało lejącą się konsystencję). Smażymy na gorącej patelni na odrobinie tłuszczu z dwóch stron. Potem dekorujemy według uznania :)


1 komentarz: