niedziela, 18 lipca 2010

MUFFINKI Z JAGODAMI


Przepyszne muffinki. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji i bardzo dobrze, bo szybko znikają. Przepis prosty, jak na każde muffinki i identyczny, jak na poprzednie babeczki. Podaję przepis na 12 muffinek.






Składniki:
-20dag jagód lub borówek
-1/4 szklanki oleju
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-szczypta soli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki (niecałe)
-3/4 szklanki cukru
-1 saszetka cukru waniliowego
-płatki migdałowe

Mąkę i proszek przesiać, dodać szczyptę soli. W drugiej miseczce trzepaczką rozbełtać jajko, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy. Zrobić 'dołek' w mące i wlać mokre składniki do suchych, zamieszać, jednak nie trzeba zbyt dokładnie, masa może być nierównomierna. Następnie dodać owoce i ponownie zamieszać. Wykładać do papilotek ułożonych w formie lub jeśli papilotek brak- do natłuszczonej formy. Wierzch posypać kilkoma płatkami. Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz