czwartek, 12 sierpnia 2010

CIASTO ZE ŚLIWKAMI


Ciasto z przepisu, który już pojawił się na tym blogu, jednak z innymi owocami. Tym razem śliwki. Ciasto było już na tylu blogach, że nie ma co pisać, tylko do roboty :D







Składniki:
-pół kilograma śliwek
-kostka masła
-około 2 szklanek mąki
-szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 jajek
-kisiel (obojętnie jaki smak)
-cukier puder, do posypania
-margaryna, do wysmarowania blachy
-śmietana 18%- mały kubek


Przygotowanie:
Śliwki umyć, rozdzielić na dwie części i usunąć pestki. Rozbić jajka, w jednej miseczce ubić białka, pod koniec ubijania dosypać kisiel, który nada piance ładny kolor. W drugiej misce ubić żółtka razem z cukrem, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Następnie dodać kostkę masła, mąkę i ugniatać rękoma aż to powstania nieklejącego się ciasta (jeśli trzeba, dosypywać mąki). Około 2/3 powstałej masy rozciągnąć na posmarowanej margaryną blasze, dociągając ciasto do końca, by wyciekający ze śliwek sok nie spływał pod spód. Następnie ułożyć na cieście śliwki, koniecznie skórką DO DOŁU, gdyż w przeciwnym wypadku wyciekający sok bardzo nasączyłby ciasto. Polać całość pianą ubitą z białek. Resztę ciasta podzielić na małe kawałki i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz