czwartek, 12 sierpnia 2010

PAPRYKI FASZEROWANE Z SOSEM POMIDOROWYM


Sama średnio za nimi przepadam, ale na wszystkich imprezach robięą furorę :) farsz identyczny, jak w gołąbkach. Przygotowane z pomocą mamy. Nie podam dokładnej ilości składników, gdyż robiłyśmy za jednym razem papryczki i gołąbki i naprawdę nie mam pojęcia ile farszu zeszło na same papryki :)



Składniki:
-ryż biały
-mięso mielone
-cebula
-sól, pieprz
-papryki (najlepiej żółte)
-olej/oliwa
-sypka papryka

Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Mielimy mięso razem z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ryż ostygnie dodajemy do niego mięso i mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy górną część i wyciągamy gniazda nasienne, a następnie nadziewamy farszem. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, w środku układamy papryki. kropimy olejem i posypujemy papryką (żeby bardziej się zarumieniły). Pieczemy przez około 40 minut.



Można użyć sosu z proszku, a jeśli ktoś chce mieć potrawę całkiem 'handmade' podaję przepis na sos:

Składniki:
-pół kostki margaryny
-cebula
-koncentrat pomidorowy
-woda
-mąka
-sól i pieprz

Na margarynie smażymy cebulkę, dodajemy pieprz i sól i koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną wody i czekamy, aż składniki się połączą. Następnie dolewamy taką ilość wody, jaka jest nam potrzebna, a całość zagęszczamy mąką. Na koniec przelewamy sos przez sitko, by stał się gładki i bez grudek :)

1 komentarz: