sobota, 22 stycznia 2011

DOMOWE WAFELKI


Ten przepis jest znowu łatwy, szybki i przyjemny. Wafelki zrobiłam na dzisiejszą imprezę z politechnicznymi. Posiada dwie wersje: dla trochę leniwych i dla bardzo leniwych :) Ja nie próbowałam (nadzienie czekoladowe/kakaowe), ale rodzice mówią, że pyszne. Smacznego!




Składniki wersji A:
2 kostki margaryny/masła
4-5 łyżek prawdziwego kakao/szklanka słodzonego kakao
szklanka mleka w proszku
1/2 - 3/4 szklanki cukru
4-5 paczek wafli, np. takie


Przygotowanie:
W garnku rozpuścić tłuszcz z cukrem i mlekiem, dodawać stopniowo kakao, w razie potrzeby można dodać troszkę mąki. Gdy całość zgęstnieje odstawić na jakiś czas. Po lekkim przestygnięciu, gdy masa dalej będzie ciepła, smarować kolejne wafelki, nakładać następne i dociskać. Gdy nałożymy wszystkie warstwy cały płat pociąć na kwadraciki i włożyć do lodówki, żeby cały wafelek przeszedł.


Składniki wersji B:
wafle
Nutella/masło orzechowe/dżem

Przygotowanie (jakże skomplikowane):
Kolejne wafle smarować nadzieniem, nakładać następny wafel, dociskać. Całość pokroić w kwadraciki, do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz