piątek, 30 lipca 2010

AROMATYCZNY SERNIK NA HERBATNIKACH


Moja mama bardzo często piecze serniki, więc postanowiłam nauczyć się czegoś nowego :)wyszło go dużo, na kwadratową tortownicę o boku 26cm, a wysokość sernika to nieco ponad 5 cm.






Składniki:
-6 jajek
-5 opakowań twarogu tłustego
-1,5 szklanki cukru
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-skórka starta z 2 cytryn
-kostka masła
-2 duże opakowania herbatników

Ewentualnie na polewę: tabliczka mlecznej czekolady.


Przygotowanie:
W rondelku stopić masło. Oddzielić białka od żółtek (białka nie będą potrzebne). Do miski z żółtkami dodać 1,5 szklanki cukru i ubić mikserem na gładką masę i dodać startą skórkę z cytryn (oczywiście wcześniej wyparzonych)oraz budyń, który sprawi, że cała mieszanina będzie się 'trzymać'. Twaróg zmielić w maszynce i dodać do miski, tak samo postąpić ze stopionym masłem. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Tortownicę wyłożyć herbatnikami (można użyć też biszkopcików). Masę przełożyć do tortownicy i piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Polałyśmy sernik roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą robiąc tzw. kleksy(można także stopić w normalnym garnuszku z odrobiną mleka bądź plasterkiem masła- żeby się nie przypaliła). Smacznego :)

KULECZKI BOUNTY


Próbowałam samej masy, bo czekolady nie jadam i są przepyszne! Znalazłam je na moim ulubionym blogu: http://mojewypieki.blox.pl/html . Szykowałam się kilka tygodni do ich zrobienia, ale w końcu postanowiłam się z nimi zmierzyć. Myślę, że tata będzie bardzo zadowolony, bo uwielbia kokos :) obawiałam się trochę tego przepisu, gdyż czytając komentarze zauważyłam, że było bardzo dużo problemów z ich wykonaniem (szczególnie z 'obczekoladowywaniem'). Robiłam z takiej samej proporcji, jak w przepisie, ale nie wyszło mi 25 kuleczek, tylko 15 dosyć sporych. Przepis 'niby-prosty' ugotuj, wymieszaj. I... tutaj zaczyna się zabawa :) czytałam w komentarzach na wspomnianym już blogu, że łatwiej formuje się kuleczki, jeśli zaraz po przygotowaniu masy włoży się ją na 10 minut do lodówki (ja jednak z natury niecierpliwa poradziłam sobie bez tego), oprócz tego podobno łatwiej formuje się je przez foliowy woreczek. Także przy czekoladzie należy uważać. Postaram się jak najbardziej przybliżyć przygotowanie, żeby poradzili sobie z nim nawet tacy amatorzy jak ja :)


Składniki:
-około 200-220g wiórków kokosowych
-100g śmietany 30% - kremówki
-70g cukru pudru
-70g masła
-2 tabliczki mlecznej czekolady (czyli 200g)


Przygotowanie:
Śmietanę wlać do garnuszka razem z masłem i podgrzewać aż masło się roztopi. W miseczce wymieszać cukier puder z wiórkami, dolać mieszaninę z garnuszka. Wymieszać, by powstała masa nadająca się do lepienia kulek. (opcjonalnie włożyć na chwilę do lodówki). Uformować kuleczki (ważne jest, by mocno ścisnąć masę- wtedy kuleczki będą zbite w środku i łatwiej będzie je obtaczać w czekoladzie) i wykładać je na talerz przykryty papierem do pieczenia. Wstawić na około 30-40 minut do lodówki, a potem na kolejne 20 minut do zamrażalnika.



Teraz następuje najciekawszy moment. W większym garnuszku gotujemy wodę. Kiedy doprowadzimy ją do wrzenia układamy na garnku większą miseczkę. Ważne, by dnem nie dotykała powierzchni wody. Wsypujemy połamaną na kosteczki czekoladę (około 10 kosteczek) i mieszamy aż się rozpuści. Kiedy masa staje się zbyt gęsta (konsystencja ma być lejąca) podnosimy na chwilę miseczkę, by czekolada trochę wyrównała temperaturę. Wyciągamy po 3 kuleczki z lodówki i wrzucamy po jednej do miseczki. Widelcem obtaczamy kuleczkę w polewie i przekładamy kuleczkę na wyłożony papierem talerz. Tak postępujemy z resztą kuleczek. Kiedy skończy się polewa- na nowo dodajemy czekolady i wyciągamy kolejne kuleczki. (robiłam tak dlatego, gdyż z zimnych kuleczek nie odlatują wiórki, które potem mogą przeszkadzać w obtaczaniu następnych bounty). Obtoczone kuleczki włożyłam do lodówki i tam już pozostały :)



Cóż, smacznego ;D

wtorek, 27 lipca 2010

NALEŚNIKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I JAGODAMI


Naleśniki- mogłyby się wydawać banalne, ale musiały znaleźć miejsce na moim blogu. Kiedyś bardzo często je jadłam. Ulubiona potrawa większości dzieci, ale z pewnością też dorosłych. Stosując się do moich zasad żywieniowych, nie jadłam ich, ale wszystkim bardzo smakowały. Podaję mniej-więcej proporcje, gdyż robiłyśmy z mamą 'na oko'. Z przepisu wyszło 13 dużych naleśników.



Składniki:
-1 litr mleka
-około 1,5 szklanki mąki
-2 jajka
-saszetka cukru waniliowego
-łyżka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-olej do smażenia

Ponadto:
-jagody (lub maliny, jeżyny, truskawki, brzoskwinie- jak kto woli)
-bita śmietana



Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mieszamy ze sobą wszystkie składniki, roztrzepujemy jajko (mąki podałam bardzo w przybliżeniu- po prostu tyle, by ciasto zyskało lejącą się konsystencję). Smażymy na gorącej patelni na odrobinie tłuszczu z dwóch stron. Potem dekorujemy według uznania :)


poniedziałek, 26 lipca 2010

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ


Bardzo dobra sałatka, jedna z moich ulubionych. Przygotowuje się ją równie szybko, jak zjada :D










Składniki:
-woreczek ryżu
-1 papryka czerwona
-puszka kukurydzy
-pierś z kurczaka
-2 łyżki majonezu
-przyprawa do kurczaka (najlepiej paprykowa)


Przygotowanie:
Kurczaka obrać, pokroić na małe kawałeczki, przysmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu. Po ostygnięciu ryżu dodać do niego kurczaka, kukurydzę z puszki i pokrojoną w malutkie kosteczki paprykę. Dodać majonez, wymieszać. Gotowe :)

niedziela, 18 lipca 2010

MUFFINKI Z JAGODAMI


Przepyszne muffinki. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji i bardzo dobrze, bo szybko znikają. Przepis prosty, jak na każde muffinki i identyczny, jak na poprzednie babeczki. Podaję przepis na 12 muffinek.






Składniki:
-20dag jagód lub borówek
-1/4 szklanki oleju
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-szczypta soli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki (niecałe)
-3/4 szklanki cukru
-1 saszetka cukru waniliowego
-płatki migdałowe

Mąkę i proszek przesiać, dodać szczyptę soli. W drugiej miseczce trzepaczką rozbełtać jajko, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy. Zrobić 'dołek' w mące i wlać mokre składniki do suchych, zamieszać, jednak nie trzeba zbyt dokładnie, masa może być nierównomierna. Następnie dodać owoce i ponownie zamieszać. Wykładać do papilotek ułożonych w formie lub jeśli papilotek brak- do natłuszczonej formy. Wierzch posypać kilkoma płatkami. Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

środa, 14 lipca 2010

PIEROGI Z MIĘSEM


Pierogi to jeden z moich ulubionych obiadów, szczególnie te zrobione przez mamę. Jedyne, których nie lubię to z ziemniakami- 'ruskie'. Nareszcie sama nauczyłam się robić pyszne pierożki. :) wyszła ich ogromna ilość :D na około 3 dni dla czteroosobowej, bardzo głodnej rodziny :D



Składniki na ciasto:
-4 szklanki mąki
-kilka łyżeczek soli
-wrząca woda- tyle, ile będzie potrzeba, by uzyskać gładką masę

Składniki na farsz:
-dwa spore kawałki mięsa wołowego
-2 cebule
-włoszczyzna
-sól
-olej- do smażenia


Najpierw ugotuj mięso na wywarze z warzyw, a cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Po wystygnięciu mięsa przemiel go maszynką razem z cebulą i odstaw.
Mąkę, sól i wodę mieszaj, aż powstanie gładka masa, odstaw ją na godzinę przykrytą ściereczką. Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkuj kawałki ciasta na dosyć cienkie płaty i wycinaj kółka szklanką o średnicy około 7cm. Nakładaj łyżką farsz i zlepiaj boki, a następnie w miejscu zlepień zrób wgłębienia widelcem :) Wrzucaj pierogi do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 5 minut. Podawaj ze skwarkami :)

MUFFINKI Z WIŚNIAMI (I CZEKOLADĄ)


Dzisiaj rano obudził mnie ból gardła :( humor jednak poprawił mi się w ciągu 20 minut. Odwiedzili nas sąsiedzi przynosząc dla mnie formę do muffinek :D dziękuję baaaaardzo pani Oli i panu Tomkowi :D zaraz więc upiekłam muffinki, a że w sklepie nie było żadnych owoców, prócz zdechłych truskawek i apetycznie wyglądających wiśni, wykorzystałam te drugie. Zrobiłam 2 porcje bez czekolady- dla takich jak ja, czyli niejedzących oraz całą resztę dla czekoladoholików. Wyszło ich 14 średnich, baaaardzo pysznych i mięciutkich w środku babeczek. Smacznego!


Składniki:
-0,5kg wiśni
-1/4 szklanki oleju
-1 szklanka mleka
-1 jajko
-szczypta soli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-1 saszetka cukru waniliowego
(-1 tabliczka mlecznej czekolady)



Wiśnie umyć i usunąć z nich pestki. Mąkę i proszek przesiać, dodać szczyptę soli. W drugiej miseczce trzepaczką rozbełtać jajko, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy. Zrobić 'dołek' w mące i wlać mokre składniki do suchych, zamieszać, jednak nie trzeba zbyt dokładnie, masa może być nierównomierna. Następnie dodać owoce (i połamaną na malutkie części czekoladę- dla chętnych :)) i ponownie zamieszać. Wykładać do papilotek ułożonych w formie lub jeśli papilotek brak- do natłuszczonej formy. Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

wtorek, 13 lipca 2010

ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM


Nie robiłam całkiem samodzielnie, ale pomagałam. Może nie wygląda specjalnie apetycznie, ale to pyszna zupa na letnie upały ;) Wyszło jej na 2 dni dla 3-osobowej rodziny ;D







Składniki:
-3 pęczki koperku
-1/2 kubeczka śmietany 30%
-włoszczyzna
-udko z kurczaka
-2 paczki ryżu
-sól, pieprz


Przygotowanie:
Ugotuj wywar z mięsa, dodaj startą marchewkę i resztę warzyw. Gdy jarzyny będą miękkie, dosyp 1 lub 2 paczki ryżu, gotuj jeszcze około 15 minut. Na koniec dosyp drobno posiekane pęczki koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wlej śmietankę.

środa, 7 lipca 2010

SPAGHETTI Z BROKUŁAMI



Mój pierwszy, całkowicie samodzielnie przygotowany obiad :). Jak już wspominałam, kocham brokuły, więc spaghetti bardzo smakowało, ale rodzice też byli zadowoleni. :) Szybki i prosty obiadek. Sosu wyszło sporo, spokojnie starczy na 2 dni dla 3-osobowej rodziny.



Składniki:
-makaron wstążki/spaghetti
-500ml śmietany 22%/30%- jak kto woli
-2 opakowania serka topionego
-brokuł
-łyżka masła
-2 ząbki czosnku
-zupa brokułowa w proszku
-sól

Przygotowanie:
Brokuł podzielić na malutkie różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i wycisnąć 2-3 ząbki czosnku. Zalać śmietaną i energicznie mieszać trzepaczką, dosypywać dla zagęszczenia zupę w proszku(można użyć mąki), tak by nie powstały grudki. Po 2-3 minutach, dalej mieszając, dodać kawałki serka topionego, mieszać aż serek się roztopi. Doprowadzić sos do prawidłowej konsystencji dosypując odpowiednią ilość zupki, przyprawić do smaku odrobiną soli. Do przygotowanego sosu dodać ugotowane i odcedzone brokuły (kilka różyczek pozostawić do przystrojenia) zamieszać i wylać na makaron. Smacznego.

poniedziałek, 5 lipca 2010

TWAROŻEK


Niby banalny, ale... :) Najlepiej smakuje z pieczywem żytnim.











Składniki:
-20 dag sera białego
-2 łyżki śmietany 18%
-pęczek rzodkiewek
-szczypiorek
-sól
-papryka słodka
-papryka ostra


Przygotowanie:
Ser rozgnieść widelcem, szczypiorek drobno poszatkować. Rzodkiewkę zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko wsypać do sera, dodać 2 łyżki śmietany, sól, paprykę słodką i szczyptę papryki ostrej, całość zamieszać. Smacznego :).

sobota, 3 lipca 2010

NOWALIJKOWA SAŁATKA


Przygotowana z myślą o dzisiejszym grillu jako dodatek do mięs. Uwielbiam brokuły, więc sałatką też nie gardzę :)










Składniki:
-1 brokuł
-1 kalafior
-8 jajek
-3 pomidory
-3 ogórki gruntowe
-dwa kubeczki jogurtu naturalnego
-2 łyżki majonezu
-ząbek czosnku
-koperek z saszetki
-5 rzodkiewek



Przygotowanie sosu: Jogurty naturalne przelać do naczynia, dodać dwie łyżki majonezu oraz przeciśnięty ząbek czosnku.
Przygotowanie sałatki: Brokuły i kalafior ugotować i poczekać aż wystygną, następnie pokroić na różyczki i ułożyć w dużym, najlepiej dosyć płaskim naczyniu. Ja układałam w szachownicę :) Następnie ugotować jajka na twardo, pokroić na ćwiartki i ułożyć na 'dywaniku' z brokułów i kalafiora. Pomidory umyć, pokroić na mini-ćwiartki, większość umieścić między jajkami, a część pozostawić do ozdoby. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i kroić w dosyć szerokie talarki w kształcie litery D, wsypać do miseczki. Całość oblać sosem. Rzodkiewki umyć, odkroić niepotrzebne części i nożykiem wykroić różyczki, którymi przystroimy sałatkę. Resztę pomidorów również ułożyć na wierzchu. Na koniec posypać sałatkę koperkiem.

piątek, 2 lipca 2010

CIASTO Z RABARBAREM


Kolejny debiut kulinarny, przygotowywany zgodnie ze wskazówkami mamy :)










Składniki:
-pół kilograma rabarbaru
-kostka masła
-około 2 szklanek mąki
-szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 jajek
-kisiel (obojętnie jaki smak)
-cukier puder, do posypania
-margaryna, do wysmarowania blachy
-śmietana 18%- mały kubek


Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałeczki. Rozbić jajka, w jednej miseczce ubić białka, pod koniec ubijania dosypać kisiel, który nada piance ładny kolor. W drugiej misce ubić żółtka razem z cukrem, proszkiem do pieczenie i śmietaną. Następnie dodać kostkę masła, mąkę i ugniatać rękoma aż to powstania nieklejącego się ciasta (jeśli trzeba, dosypywać mąki). Około 2/3 powstałej masy rozciągnąć na posmarowanej margaryną blasze, dociągając ciasto do końca, by wyciekający z rabarbaru sok nie spływał pod spód. Następnie wysypać na ciasto rabarbar i polać go pianą ubitą z białek. Resztę ciasta podzielić na małe kawałki i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

czwartek, 1 lipca 2010

NUGGETSY


Pomagałam mamie przygotować nuggetsy, takie, jak te z McDonald's. Osobiście nie próbowałam, ale tata mówił, że bardzo dobre.








Składniki:
-pierś z kurczaka
-jajka
-bułka tarta
-mąka
-sól, pieprz
-przyprawa ogniste skrzydełka
-olej do smażenia

Przygotowanie:
Pokroić piersi z kurczaka w małe kawałki, obsypać obficie przyprawą i odstawić na jakieś 2 godziny. Następnie panierować, jak zwykłe kotlety, w jajku, bułce tartej i mące i wrzucać na rozgrzany głęboki tłuszcz. Smażyć aż do zarumienienia panierki :). Można podawać z różnego rodzaju dipami, np. czosnkowym lub ze zwykłym ketchupem.